SJL:n ohjeistus karanteeneihin, sairastumisiin & ottelusiirtoihin.

2.10.2020

Koronavirusepidemian aikana haluamme muistuttaa, että mahdolliset karanteeniin asetettavat henkilöt määrää aina kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri. Päätöstä eivät tee yksittäiset henkilöt, joukkueet, seurat tai Jääkiekkoliitto.

Kunnan terveysviranomaiset myös jäljittävät tartuntaketjut ja ovat yhteydessä koronavirukselle mahdollisesti altistuneisiin henkilöihin toimintaohjeiden kera.

Näin ollen seuroissa ja joukkueissa voidaan toimia normaalisti, korona-ajan yleistä ohjeistusta ja viranomaisohjeita tarkasti noudattaen, elleivät viranomaiset muuta määrää. Tämä tarkoittaa, että esim. sarjaotteluita ei voi jättää pelaamatta muulloin kuin silloin, kun joukkue on tartuntatautiviranomaisten määräyksestä karanteenissa ja estynyt pelaamaan otteluita.

Pelaajia saa osaa joukkueesta koskevissa karanteenitapauksissa lainata omasta seurasta/pelaajaliikenneseurasta riippumatta mahdollisista rajoituksista säännöissä, kilpailuetua hakematta.

Lähtökohta onkin, että sarjaottelut pyritään aina pelaamaan suunnitellusti, näin ohjelmaan jää tilaa mahdollisille viranomaismääräysten vuoksi tehtäville ottelusiirroille.

Edellytys otteluiden siirtämiselle on, että suurin osa joukkueesta on määrätty viranomaisten toimesta karanteeniin. Tällöin seuran koronavastaava hoitaa ottelusiirrot liiton kanssa aiemmassa ohjeistuksessa ohjeistetulla tavalla (kts. linkki alla).

Jos joukkueesta on muutama pelaaja kipeänä (ei karanteenissa), voi joukkue hankkia korvaavia pelaajia omasta seurasta sääntöjen sallimalla tavalla. Myös vajaalla miehistöllä voidaan tällä kaudella joutua välillä pelaamaan, sillä kipeänä ei hallille voi tulla. Normaalit sairastapaukset eivät kuitenkaan oikeuta ottelusiirtoihin.

Jos joukkueen jäsenellä ilmenee pelin aikana ylähengitysteiden oireita, tulee ko. pelaajan jättää peli kesken mutta itse peliä ei keskeytetä. Jos oirehtiva pelaaja on maalivahti eikä varamaalivahtia ole saatavilla, voi joku kenttäpelaajista tarvittaessa pukea maalivahdin varusteet päälle tai vaihtoehtoisesti ottelu pelataan ilman maalivahtia. SM-sarjoissa, Mestiksessä, Suomi-sarjassa ja Naisten Liigassa mennään sääntöjen mukaan ja niissä tulee olla kaksi maalivahtia pöytäkirjassa, ennen kuin joukkueella on oikeus pukea kenttäpelaaja maalivahdiksi.